MEMBUAT BLOG DI WORDPRESS

Pada pembahasan sebelumnya sudah dijelaskan beberapa aplikasi yang dapat digunakan untuk membuat blog secara gratis. Apakah Anda masih ingat?  Dari beberapa aplikasi tersebut, yang akan dibahas hanya satu saja yaitu menggunakan WordPress. Mengapa memilih WordPress? Ada beberapa alasan pokok yaitu: banyaknya themes dan plugins yang dikembangkan oleh pihak ketiga sehingga blog lebih informatif, impresif, dan komunikatif.

  1. WordPress juga menyediakan fitur untuk bahasa Indonesia. Nah, untuk membuat wordpress versi bahasa Indonesia, masukkan alamat URL di http://id.wordpress.com. Setelah muncul halaman utama, klik tombol daftar sekarang.
    proses1
  2. Isilah formulir yang telah disediakan. Nama Pengguna akan digunakan sebagai alamat blog Anda. Pada kolom Kata Sandi, isilah dengan kombinasi teks dan angka agar lebih aman. Perlu diingat, alamat email harus yang masih aktif karena semua informasi akan dikirimkan melalui email tersebut.  Setelah yakin, klik tombol Next.
    proses2
  3. Pada halaman ini, muncul informasi nama blog yang akan dibuat. Setelah proses pembuatan selesai, nama domain tidak dapat diubah. Oleh karena itu, teliti dengan benar apakah sudah yakin dengan nama blog tersebut. Setelah yakin, klik tombol Signup.
    proses3
  4. Setelah menekan tombol Signup, muncul pemberitahuan untuk memeriksa email agar proses Registrasi berhasil. Email tersebut berisi sebuah link konfirmasi aktifasi. Jika tidak aktifkan, blog tidak dapat diproses secara sempurna sehingga blog tidak dapat diakses sebelum mengaktifkan konfirmasi.
    proses4
  5. Periksa alamat email yang telah ditandai tersebut kemudian  klik sebuah link untuk mengaktifkannya.
    proses5
  6. Muncul informasi,  bahwa account Anda sudah aktif.
    proses6
  7. Selanjutnya, klik tombol View yoursite untuk melihat halaman utama blog.
    proses7
  8. Hasilnya akan nampak seperti gambar berikut.
    proses8

Popularity: unranked [?]

ARTIKEL YANG BERHUBUNGAN:

  1. Membuat Blog dengan Domain dan Hosting Gratis Apa yang dimaksud dengan membuat Blog gratis? Bukankah pada pembahasan…
  2. Tutorial WordPress: Membuat Posting Baru WordPress merupakan salah satu bagian terkecil dari CMS yang jumlahnya…
  3. Mengenal Aplikasi untuk membuat Blog Bagaimana sih cara membuat Blog? Apakah membuat blog itu harus…
  4. Menyisipkan file audio ke dalam artikel Apakah Anda pernah mengalami sebuah blog menampilkan beberapa daftar lagu…
  5. Menyisipkan file doc, ppt, pdf, dan zip ke dalam artikel Pernahkah Anda mendownload sebuah file dalam bentuk Ms. Word (DOC),…
  6. Pemenang Blog Award Minggu Ke-3 Maret 2009 Alhamdulillah, saya panjatkan syukur keharidat Allah SWT yang telah…
  7. Membuat Mini Frontpage pada Joomla 1.5.x Halaman utama sebuah website memiliki peran yang sangat penting bagi…

Tags: ,

This entry was posted on Thursday, March 5th, 2009 at 10:51 pm and is filed under Tips & Trik, WordPress. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

Advertisements

Add a comment November 11, 2009

kEm PuLaPa JeNgKa

Pada 16,17 dan 18 oktober Jabatan pertahanan Awam kokurikulum sesi2099/2010 Universiti Kebangsaan Malaysia telah mengadakan satu kem di PULAPA Jengka.  Kami bertolak dari UKM pada jam 4.00 petang dimana semua peserta berkumpul di Psanika. Kami sampai di kem PULAPA pada jam 9.30 malam. Selepas itu kami terus dihidangkan dengan makan malam oleh pusat latihan PULAPA. Sejurus selepas itu kami diarahkan masuk kedewan untuk acara kumpulan. Disini kita dapat lihat bagaimana semanagat berkumpulan amatlah kuat kerana setiap kumpulan akan mepersembahkan sorak serta membentangkan bendera dan motto kumpulan masing-masing. Disinilah kita dapat memupuk satu pengalaman baru bersama rakan-rakan yang mana tidak betigu akrab semasa didewan kuliah. Selepas itu kami dibenarkan tidur, akan tetapi semasa di dalam dorm tidak semua terus tidur kerana sibuk dengan hal masing-masing serta berbual bicara akan tetapi jurulatih mengarahkan kami agar tidur. Semasa enak dibuai mimpi terdengar satu siren dimana mengarahkan kami untuk bangun dan berkumpul di satu tempat. Dengan muka yang kusam kami keluar. Pagi-pagi hari kami dimarah kerana lambat bertindak, rupa-rupanya ini adalah satu latihan dimana sekiranya ada kecemasan. Selepas itu kami diarhkaqn tdo semula pada jam 3.00 pagi.

Pada keesokan harinya kami bangun jam 5.30 pagi untuk menyiapkan diri solat subuh berjemaah. Selepas itu tepat jam 6.45 pagi kami diarahkan berkumpul untuk melakukan senaman pagi selama satu jam. Dihidangkan lagi dengan  dengan minum pagi. Seterusnya beralih kepada agend seterusnya iaitu ujian kawad kaki ujian itu berlngsung sehingga jam 12.00 tengah  hari bayangkan keadaan kami pada masa itu tp bestttt. Seperti biasa makan lagi serta rehat dan solat. Pada jam 2.30 petang kami berkumpul kembali. Disini jurulatih mengagihkan kepada dua kumpulan iaitu A dan B dan melakukan dua aktiviti yang berlainan. Saya kumpulan A telah menjalani latihan abselling dimana tidak pernah sekali dalam seumur hidup saya  melakukannya. Tetapi dengan semangat yang kental saya mencubanya. Bahkan disini jurulatih-jurulatih yang mengajar kami sangat-sangat baik. Saya telah menggunakan 2 teknik menyelamat iaitu normal repalling dan spider. Memang best sangat-sangat tau. Berakhirnya acara ini pada petang itu. Ini lah malam yang ditunggu-tunggu oleh semua peserta untuk menunjukan bakat-bakat mereka  bahkan diambil peluang oleh jurulatih kami juga. Tetapi ternyata memang best giler-giler la. Selepas jam menunjukan pukul 12 malam kami di benarkan tido. Semua masuk ke dorm dan tido dengan nyenyaknya kerana penat sangat-sangat. Tanpa di sangka-sangka siren kedua berbunyi lagi pada malam itu.. aduhh pada mala mini lebih teruk kerana sebahagian daripada sahabat kami telh di sorok. Dalam keadaan terpaksa kami mencarinya. Lama la jugak akhirnya jumpa. Jam menunjukan ;pukul 4.30 kami dibenarkan tido semula.

Pada keesokan harinya kami bangun seperti biasa untuk menunaikan solat subuh dan seterusnya melakukan aktiviti senaman ynang dikendalikan oleh tuan zaki and the geng. Yang seronoknya peserta lelaki dari UKM Bangi tertido yang amat nyenyak sehinggakan didenda kerana tidak bangun untuk senaman itu lagi seronok mereka tidur bersama jurulatih-jurulatih. Selepas itu kami di agihkan kepada dua kumpulan seperti semalam. Jadi saya kumpulan A diarah untuk meneruskan latihan dengan cabaran merentas halangan. Disini memang sangat-sangat menarik kerana ada di antara kami melakukan aksi-aksi di luar jangkaan. Kami meredah halangan demi halangan dengan banyak cabaran sehinggakan diri kami seolah-olah bau longkang. Yang menariknya jurulatih turut serta melakukannya. Hal ini demikian baju yang dipakai masuk kelumpur itu tidak dapat dipakai lg oleh kami kerana kesannya amatlah teruk. Selepas itu kami mendapat satu lagi pengalaman iaitu mandi beramai-ramai memng best sangat-sangat. Selepas itu  kami bersiap diri untuk majlis penutup. Tiba lah saat yang agak sedih kerana program ini akan berakhir.

Itulah pengalaman saya semasa di kem. Program ini sangat menarik dan mendapat satu pengalaman baru yang amat bermakna. Melalui program ini juga saya dapat pupuk semangat berpasukan yang amat kuat kerana setiap aktivi yang di jalankan mengikut kumpulan.

Add a comment November 11, 2009

Check out my Slide Show!

Add a comment November 11, 2009

5 sebab kenapa couple haram

5 SEBAB MENJADIKAN BER”COUPLE” HARAM

Pada asasnya, hukum bercinta-kasih, berpasangan( couple) atau seumpamanya adalah harus. Akan tetapi terdapat beberapa perkara/tindakan yang boleh menyebabkannya menjadi HARAM. Antaranya :

PERTAMA: TIDAK MEMPUNYAI NIAT YANG BAIK ATAU SEBALIKNYA

Sesebuah perhubungan ˜istimewa” antara seorang lelaki dan wanita seharusnya didasari dengan niat yang baik seperti seperti “>bertujuantidak “>bertujuan”>untukuntuk “>berkahwin. Justeru sebarang perhubungan yang tidak bertujuan seperti seperti “>tersebutadalah tidak harus seperti bercouple untuk berhibur, bersuka-suka dan sebagainya.

KEDUA: TIDAK MEMATUHI (MELAMPAUI) SYARIAT AGAMA

Lumrah bercouple seakan tidak dapat lari dari aktiviti seperti ber”dating”, ber”shoping” dan sebagainya hatta ada yang sampai ke peringkat “membonceng”. Tidak kurang juga (tanpa segan silu) menggunakan akan “>istilah-istilahyang kononnya menunjukkan sikap “caring” seperti memanggil darling kepada kepada “>pasangannya. Paling tidak, pasti di dalam pertemuan(dating) akan berlaku pandangan mata yang tidak tidak “>harus, perbicaraan yang tidak wajar dan seumpamanya. Semua perlakuan ini ini “>adalahadalah “>bercanggahdengan ajaran Islam yang mengharamkan mengharamkan “>perhubunganbebas di antara lelaki dan perempuan. Yang paling penting, apabila Syariat Islam mengharamkan sesuatu sesuatu “>perkara/perbuatan, maka maka “>wasilahatau tindakan yang menuju kepada kepada “>membawa”>kepada”>perkarayang diharamkan diharamkan “>tersebutjuga juga “>turutdiharamkan. Kaedah Fiqh ada menyebutkan : sesuatu yang membawa membawa “>kepadayang haram, maka ia juga juga “>menjadiharam. Justeru berdasarkan kaedah ini, maka bercouple yang membawa kepada perlanggaran hukum syariat juga adalah
haram.

KETIGA: MENJATUHKAN MARUAH (PERIBADI) SEORANG WANITA

Apabila pasangan yang bercouple berdating, maka peribadi seorang wanita muslimah akan akan “>dipersoalkan. Khalayak tidak Masyarakat “>akanakan “>berbicaratentang si lelaki yang bercouple tersebut, tetapi si perempuan. Masyarakat akan akan “>bertanyabagaimana begitu mudah si perempuan perempuan “>bahawa “>perempuan”>tersebutperempuan “>tersebut”>membiarkandirinya diusung(maaf jika agak keterlaluan) ke sana-sini atau setidak-tidaknya umum akan menganggap bahawa perempuan tersebut tersebut “>telahdimiliki. Kesan buruk yang mungkin dihadapi ialah apabila berlaku perpisahan antara pasangan tersebut. Masyarakat akan mula membuat pelbagai tanggapan negatif negatif “>terhadapsi perempuan tersebut. Prasangka-prasangka negatif akan direka dan dihebahkan. Akhirnya berlakulah tohmahan-tohmohan yang menjatuhkan maruah dan kehormatan seorang seorang “>wanita. Ingatlah bahawa Islam amat memprihatinkan penjagaan maruah seorang wanita. Di atas dasar itulah adanya hukum Qazaf dan kerana kerana “>tujuantersebut jugalah Islam mengharamkan perhubungan yang di luar batasan. Sebabnya adalah kerana Islam
memelihara kehormatan seorang wanita.

KEEMPAT: MEMBAZIRKAN WANG KEPADA PERKARA YANG TIDAK WAJAR

Di dalam budaya bercouple, biasanya pasangan pasangan “>lelaki lelaki “>akanbanyak menghabis duit duit “>atau “>duit”>pinjamanPTPTN, JPA, yayasan negeri (bagi mahasiswa IPT) atau duit pemberian ibubapa untuk untuk “>memenuhikehendak pasangan wanitanya. Ajak saja dinner, lunch, breakfeast atau bershoping pasti si lelaki yang perlu mengeluarkan duit poketnya. Terdapat juga keadaan di mana si perempuan yang berbelanja si lelaki. Itu belum belum “>dikiradengan pembeliaan kad top-up handset yang out of control. Hanya kerana call untuk tanya khabar, dah makan ke belum, ada yang sanggup mentop up handset mereka beberapa kali dalam seminggu. Cubabayangkan jumlah wang wang “>perluperlu “>dibazirkanhanya untuk perkara yang sangat remeh dan tidak perlu. Paling menyedihkan, wang wang “>tersebutadalah adalah “>pemberiankeluarga yang seharusnya digunakan bagi tujuan pengajian. Begitu juga wang wang “>pinjamanPTPTN, ia adalah adalah “>hutangyang perlu dibayar selepas tamat pengajian. Justeru, penggunaan kedua-dua jenis wang ini kepada perkara yang tidak wajar adalah tidak
harus dan ditegah oleh syarak. Perbuatan membazir dan menyalahgunakan harta juga adalah amalan syaitan.(Rujuk Al-Israa ayat 27)

KELIMA: MEMBUANG MASA KEPADA PERKARA YANG TIDAK SEWAJARNYA

Seperkara yang wajar diprihatinkan di sini ialah penggunaan waktu kepada perkara yang tidak bermanfaat. Lebih malang lagi, masa yang amat terhad sebagai seorang mahasiswa telah diisi dengan akan “>perbuatan-perbuatanyang ditegah oleh Allah. Bukankah berdating, berbual telefon secara marathon dan lain-lain aktiviti rutin bercouple merupakan akan “>perbuatanyang menyimpang dari anjuran agama. Justeru setiap saat dan minit yang digunakan akan “>bagi tujuan tersebut akan dipersoal dan diperbicarakan di hadapan Allah.

Perlu diingat bahawa Islam bukan mengharamkan secara total perkara yang dinyatakan di atas. Islam tidak menghalang perbuatan perbuatan “>tersebut, tetapi meletakkan beberapa prasyarat yang perlu dipenuhi. Sekiranya kita gagal mengikut syarat-syarat tersebut, maka status perbuatan tersebut menjadi HARAM serta menjauhkan diri pelaku daripada kasih sayang dan cinta Allah. (Rujuk kitab al-Halal wal Haram Fil Islam, Dr. Yusuf Al-Qardhawi)

Add a comment Oktober 8, 2009

tentang saya

DSC00722Aini….???

hai salam ukhwah dri saya……

  •  nma noraini binti abdul aziz…
  •  saya anak ketiga dari  sembilan adik beradik 
  • ayah saya juz seorang petani n ma suri rumah
  • tarikh lahir (0511989) umur….emmm kira sendiri
  • cita2 memang nak jadi ustazah….sebab apa???TK YAH TAU LAAA 
  • diatas ni best saya tau kter org rapat sangat2 tp yang sedih nya 2 kat UKM n 2 lg kat USIM tp pe pun blajar mana2 pun sama la

Add a comment Oktober 1, 2009
Label:

ALAM GHAIB

žSesuatu yg tersembunyi ,tidak kelihatan,@tidak diketahui sebab-sebabnya. žAlam yang tidak dapat terungkap oleh  manusia ,tidak dapat disaksikan,dan tidak terjangkau oleh panca indera.  Samiyyat-perkara yang tidak dapat diketahui melalui pemikiran natural manusia,sama ada melalui panca indera @ akal fikiran.Ia berada di luar alam benda(metafizik) dan hanya dpt diketahui melalui para rasul-rasul-Nya

Add a comment September 29, 2009

Hello world!

Welcome to WordPress.com. This is your first post. Edit or delete it and start blogging!

1 komen Julai 15, 2009


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com

Kategori

September 2017
I S R K J S A
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Komen Terbaru

Mr WordPress on Hello world!